Wat is het verschil tussen een safety razor en een plastic scheermes?

We kennen ze allemaal wel. Plastic scheermessen in vrolijke kleurtjes die je bij de drogist koopt. Het scheermes zelf is al redelijk aan de prijs; maar die mesjes die je er los bij moet kopen.. Man, man man. Die zijn zo duur! Of je koopt een zak wegwerp scheermesjes. Dan heb je er heel veel tegelijkertijd, maar die kan je dus maar één keer gebruiken en dan houdt het op. En dan koop je weer zo’n zak vol plastic mesjes. Super slecht voor het milieu en het kost iedere keer toch net teveel geld.

Dit kan anders.

Er is een groot verschil tussen een wegwerpmesje en een duurzaam scheermes (safety razor).

Dit zit hem vooral in het mesje zélf; een plastic scheermes bestaat uit meerdere kleine mesjes die over je huid gaan. Dit noem je ook wel een multi-blade scheermes. Venus en Gilette zijn hier voorbeelden van.

Het voordeel van een multi-blade scheermes is dat de kop (vaak) flexibel is. Je kunt vrij eenvoudig over alle lichaamsdelen scheren, omdat het scheermes goed meebeweegt.

Het nadeel van zo’n plastic scheermes is dat je snel huidirritatie en rode bultjes krijgt. Dat komt omdat je met meerdere mesjes tegelijkertijd over je (gevoelige) huid heen gaat. Je kunt je dan wel voorstellen dat er dan meer wrijving ontstaat. En dat je huid hier sneller last van krijgt. Onthoud: scheren met meerdere mesjes = meer irritatie. En ken je die vervelende ingegroeide haartjes in je schaamstreek? Die bultjes worden in 9 van de 10 gevallen ook veroorzaakt door een plastic scheermes! Dit komt omdat het haartje niet goed wordt afgesneden en onder je huid vast blijft zitten. Waarna er een bultje ontstaat.

Maar daar is gelukkig een oplossing voor: meet the safety razor.

Een safety razor is gemaakt van hoogwaardig metaal. Er komt dus geen plastic aan te pas (super milieuvriendelijk dus!). Verder scheer je maar met één metalen mesje. Door de speciale scheerkop kun je het haartje direct bij de aanzet afsnijden. Om dit te kunnen doen, is het wel belangrijk dat je de safety razor in een hoek van 30 graden houdt t.o.v. je huid. Als je dit doet, snij je het haartje in één keer recht af. Dit zorgt voor een heel glad resultaat! En omdat je maar met één metalen mesje scheert; heb je ook veel minder last van scheerirritatie. En bultjes en ingegroeide haartjes? Die zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

Maar er is méér: een safety razor is in verhouding namelijk vele malen goedkoper dan een plastic scheermes. Je koopt een safety razor namelijk voor het leven: je kunt hem jarenlang gebruiken. En de losse metalen mesjes die je nodig hebt, zijn omgerekend maar 0,25 cent per stuk! Kun je nagaan hoeveel geld je hiermee op jaarbasis zal gaan besparen (en hoeveel plastic!).

Het nadeel van een safety razor is dat je even moeite moet doen om het nieuwe scheren (in die ideale hoek van 30 graden) onder de knie te krijgen. Maar hey; als dat het enige is?!

Als je eenmaal met een safety razor hebt geschoren en je ervaart hoeveel voordelen het heeft; wil je nooit meer anders!

En dan hebben we het nog niet eens over het prachtige design gehad; het is echt een eyecatcher voor in de badkamer. En wist je dat de safety razors van OrganiGoods allemaal unisex zijn? Of je nou je baard wilt scheren of je okselhaar; alles kan!

Klik hier om de safety razors te bekijken.Heb jij al eens een single blade scheermes gebruikt? Of heb je het tot nu toe nog niet echt aangedurfd? Deel je ervaring of vragen in de comments! Ik beantwoord ze graag.